Skip to main content

Hallo! Wij zijn Ben en Tessa Versteegen en we heten je van harte welkom op onze hoeve. Een plek vol geschiedenis en liefde voor het buitenleven. Sinds 2021 hebben wij het voorrecht deze unieke locatie ons thuis te noemen. Vanaf 2024 zijn we ook trotse uitbaters van deze prachtige plek, waar we een camping en verhuurlocatie runnen.

Onze hoeve is niet alleen een plek waar we werken en wonen, het is een deel van ons gezin. Samen met onze kinderen genieten we van het buitenleven en alle prachtige ervaringen die hierbij horen. De kinderen zijn dol op de ruimte en de dieren om ons heen. Onze katten zijn echte allemansvrienden en komen dan ook graag even buurten.

Onze boerderij is niet zomaar een boerderij, het is een plaats doordrenkt van geschiedenis. De grond waarop we wonen en werken heeft vele verhalen te vertellen, verhalen die we koesteren en respecteren.

Een stukje geschiedenis

Hoeve Rustdam (anno 1877) dankt haar naam aan de tijd waarin men nog met paard en wagen reed. In het begin van de 19e eeuw eindigde de Zuidbuurtseweg ter hoogte van deze boerderij. De paarden en koetsen werden te rusten gezet op de dam van de boerderij. Men ging vervolgens te voet over een smal bruggetje verder naar de kerk, die iets verderop aan de Zuidbuurt staat. Onder de kolossale kastanjeboom naast de boerderij staat een muur, als herinnering, aan de rustende paarden van vroeger.

In 1944 is de 1e generatie Versteegen (Gijsbertus) op de boerderij gaan boeren. Zoals gebruikelijk in die tijd bestond het gezin uit veel kinderen, 13 in totaal. Na het plotselinge overlijden van Gijsbertus stond zijn vrouw Jo er alleen voor. Samen met zoon Jan (2e generatie) en de overige kinderen heeft zij een boerenbedrijf met kaasmakerij kunnen opbouwen. Ruim 40 jaar heeft Jo de smaakvolle boeren ‘Rustdamkaas’ gemaakt.

In 1982 heeft zoon Jan (2e generatie) de boerderij overgenomen. De kaasmakerij werd vernieuwd en de moeder van Jan heeft de fijne kneepjes van het kaasmaken kunnen overbrengen aan de 2e generatie, Jan en zijn vrouw Coby. Naast het kaasmaken werd in die tijd ook gestart met een winkeltje. Vanuit hier verkocht Coby de Zoeterwoudse Boerengoudse Rustdam-kaas en andere zuivel.

Met regelmaat kreeg het echtpaar de vraag of men niet kon logeren op de boerderij. En zo zijn zij op het idee gekomen om een camping te beginnen. In 1993 was de camping met maximaal 15 plekken een feit. In 2009 werd de oude schapenschuur vervangen en is de “Rustdamstal” gebouwd. Deze multifunctionele ruimte biedt nog meer mensen de kans om te genieten van het prachtige stukje buitenleven.

Vandaag de dag

Nadat Jan (2e generatie) onverwachts overleed werd de boerderij overgenomen door zijn zoon Ben (3e generatie). Vader Jan was al enige tijd gestopt met kaasmaken, de zuivelwinkel en boeren, maar de camping en de multifunctionele ruimte waren nog wel in bedrijf.

Ben is opgegroeid op de boerderij en heeft de groei en ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. Er is nog veel mogelijk om iedereen te laten ontspannen in de buitenlucht.

We vinden het een voorrecht om deel uit te maken van deze geschiedenis en heten je van harte welkom om deze bijzondere plek te komen ontdekken.